Hartanah

Ada Anak Bawah 5 Tahun? Mama Papa Wajib Rangsang Deria Vestibular, Kalau Anak Gayat Maksudnya Belum Mahir

Copy of Copy of NEWBORN 2023 09 02T084036.317
rumahkabin black

Cara ajar anak potty train atau latihan tandas bukanlah satu tugasan mudah. Tetapi benarkah terdapat perbezaan bagi cara potty training anak lelaki dan perempuan?

Cara ‘Potty Train’ Anak Lelaki & Perempuan Tak Sama. Ada Banyak Perbezaan!Cara ‘Potty Train’ Anak Lelaki & Perempuan Tak Sama. Ada Banyak Perbezaan!

5 perbezaan cara potty training anak lelaki & perempuan

Ketika si manja mula menunjukkan kesediaan untuk menggunakan tandas – menukar lampin kepada seluar dalam – mungkin anda sudah pun membuat carian di internet mengenai tip potty train yang boleh dicuba.

Umumnya, tiada satu cara yang betul atau tepat untuk melatih anak menggunakan tandas.

Namun terdapat beberapa perbezaan antara latihan tandas untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan yang perlu diketahui sebelum mencuba sebarang cara ajar anak potty train.

1. Peralatan latihan tandas

Tempat duduk tandas (over-the-toilet seat) yang dijual di pasaran boleh digunakan sama ada untuk anak lelaki atau perempuan. Bahkan, tandas mini (mini-potty) juga tiada masalah untuk digunakan bagi kedua-dua jantina.

Namun cara potty train anak perempuan menggunakan potty chair amat disarankan kerana ia membantu menenangkan lantai pelvis mereka.

Jika memilih untuk menggunakan tempat duduk tandas, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menyediakan bangku tangga.

Seperti dikatakan pada awal tadi, anak lelaki juga boleh menggunakan peralatan sama cuma mereka perlu belajar menyesuaikan diri dengan cara yang berbeza.

2. Posisi duduk dalam cara ajar anak potty train

Untuk anak perempuan, anda disarankan untuk menggalakkan mereka duduk ke belakang dengan lutut dibuka – ini dapat membantu otot pelvis mereka berehat.

Manakala untuk anak lelaki, mereka perlu menolak zakar ke bawah, sebelum atau semasa duduk supaya tidak berlaku ‘percikan air kencing’ di merata-rata bahagian bilik air.

Kanak-kanak lelaki yang sedang belajar latihan tandas juga mungkin perlu mencondongkan badan ke hadapan bagi memastikan zakar mereka kekal menghala ke bawah semasa proses kencing berlaku.

Jika anak lelaki anda ingin kencing berdiri, bantu mereka untuk dapat kekal berdiri dekat dengan tandas dan kaki dibuka supaya air kencing menuju ke arah yang betul.

Sekiranya ada anak perempuan yang ingin mencuba untuk kencing berdiri, biarkan – kerana pada akhirnya mereka akan menyedari bahawa ia bukanlah cara yang sesuai untuk jantina mereka.

3. Teknik mengelap dalam cara ajar anak potty train

Apabila bercakap mengenai latihan tandas, terdapat perbezaan anatomi yang perlu dipertimbangkan.

Dalam cara potty train anak perempuan, si kecil anda perlu diajar untuk mengelap dari depan ke belakang dan ia merupakan tabiat yang harus dikembangkan sejak daripada kecil.

Kenapa? Ini penting bagi mencegah penyebaran jangkitan saluran kencing (UTI). Jangkitan ini adalah lebih kerap berlaku kepada perempuan kerana uretra yang lebih pendek dan lebih dekat dengan dubur.

Untuk anak lelaki, perkara ini kurang menjadi tumpuan, sebaliknya perkara penting adalah bagi memastikan mereka dapat mengawal kedudukan zakar semasa kencing.

4. Guna taktik berbeza

Untuk mengekalkan minat si kecil semasa latihan tandas, anak perempuan anda mungkin lebih cenderung duduk di tandas lebih lama jika dipasangkan muzik kegemaran atau mempunyai teman untuk bercakap di tandas sepanjang ‘proses tersebut’ berjalan.

Cara potty training anak lelaki juga tidak jauh berbeza dalam penggunaan taktik. Cuma anda mungkin mendapati si kecil lebih tertumpu kepada zakar dan apa yang berlaku.

5. Tahap perkembangan

Secara purata cara ajar anak potty train bagi anak perempuan bermula ketika mereka berusia 30 bulan atau 2 tahun 5 bulan, manakala anak lelaki memerlukan lebih masa tambahan.

Pun begitu, segalanya bergantung kepada tahap kesediaan anak itu sendiri. Hanya anda dapat mengetahui bila si kecil sudah bersedia dan menyediakan pelan bersesuaian dengan tahap keperluan mereka untuk mencapai perkembangan tersebut.

See also  Sentuhan Kasih & Warisan: Mahasiswa Perhubungan Awam UiTM Anjur Program Vintaj Bantu Kanak-Kanak Tahfiz

Petua & cara ajar anak potty train untuk panduan ibu bapa

Tidak kira sama ada anak anda lelaki atau perempuan, berikut merupakan beberapa petua universal yang boleh dijadikan panduan:

Pastikan anak bersedia
Jika anda merasakan si kecil sudah bersedia untuk latihan tandas tetapi tidak berjaya, ambil masa untuk berehat seketika dan mulakan kembali proses dalam beberapa minggu atau bulan.

Jangkaan ibu bapa
Tiada had umur dan tempoh masa tetap untuk latihan tandas ini berjaya dilakukan. Namun secara puratanya ia boleh berlangsung sehingga 8 bulan.

Anda boleh membuat carian di internet untuk mendapatkan info dan pengalaman potty train ibu bapa lain. Tetapi jangan membiarkan pengalaman individu lain menekan anda untuk memulakan proses ini jika si kecil belum bersedia.

Jika bermula terlalu awal, ia boleh mengakibatkan anda berdepan proses yang lebih lama dan mungkin memenatkan.

Seperkara yang perlu anda ketahui, ada kanak-kanak mungkin hanya berminat untuk belajar melakukan satu perkara sahaja pada satu-satu masa.

Contohnya, anak mungkin berminat untuk mula membuang air kecil di dalam mini-potty dan selesa membuang air besar menggunakan lampin.

Sekiranya ini situasi yang anda alami, usah memarahi anak, sebaliknya tetaplah memberikan mereka galakan.

Kemungkinan akan terbabas
Walaupun anda berjaya menggunakan cara ajar anak potty train, masih wujud kemungkinan untuk si kecil ‘terbabas’ atau terkencing di atas katil semasa tidur mahupun ketika berada di luar.

Kemalangan yang tidak disengajakan ini boleh berlaku tidak mengira jantina si kecil. Jadi sentiasa bersedia untuk berdepan keadaan tersebut – meletakkan alas di katil dan membawa pakaian ekstra bersama ketika keluar.

Elakkan daripada memarahi anak sekiranya keadaan ini terjadi. Menjadikan latihan tandas sebagai pengalaman negatif pada mana-mana peringkat hanya akan menyukarkan anak untuk berjaya melepasi fasa ini.

Kesimpulan
Pengalaman setiap ibu bapa dalam melalui proses latihan tandas ini pastinya akan berbeza antara satu sama lain. Paling penting adalah untuk bersabar.

Cara ajar anak potty train dianggap berjaya apabila si kecil menyedari bahawa mereka perlu menggunakan bilik air, masuk ke bilik air sendiri serta boleh membersihkan diri selepas menggunakan tandas sama ada dengan sedikit atau tanpa bantuan.

Kredit: Hello Doktor

 

Cara ‘Potty Train’ Anak Lelaki & Perempuan Tak Sama. Ada Banyak Perbezaan!Cara ‘Potty Train’ Anak Lelaki & Perempuan Tak Sama. Ada Banyak Perbezaan!

Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI

MUMMY ME-TIME @ PAMERAN PERBIDANAN MUZIUM NEGARA!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Ramai Dah Nampak Wajah Comel Abbas, Neelofa & Haris Terbuka Berkongsi Wajah Anak Kedua!